Dutch Architects Apologizes for Design Resembling 9/11 Attack

Dutch Architects Apologizes for Design Resembling 9/11 Attack

Dutch architecture firm MVRDV is apologizing for the design of a new luxury high-rise that caused an uproar last week, after people complained it was reminiscent of the exploding World Trade Center on 9/11.

Called The Cloud, the development in Seoul, South Korea, called for two white high-rises of 54 and 60 stories, joined 27 floors up by a 10-floor “pixelated” cloud containing gardens, a sky lounge, and other amenities.

The firm apologized for the design’s resemblance to the, saying that they did not see the similarities during their design process.

From their Facebook page:

A real media storm has started and we receive threatening emails and calls of angry people calling us Al Qaeda lovers or worse.

MVRDV regrets deeply any connotations The Cloud projects evokes regarding 9/11, it was not our intention.

The Cloud was designed based on parameters such as sunlight, outside spaces, living quality for inhabitants and the city. It is one of many projects in which MVRDV experiments with a raised city level to reinvent the often solitary typology of the skyscraper. It was not our intention to create an image resembling the attacks nor did we see the resemblance during the design process. We sincerely apologize to anyone whose feelings we have hurt, the design was not meant to provoke this.

The apology does not mean the design will change. There’s been no word about changing the look — only that they were sorry for the resemblance.

[Photo via MVRDV/Facebook]

Pin It on Pinterest

Shares